Mercedes

May 15, 2011 § 5 Comments

U nedavnom razgovoru sa Biljanom postavljeno je pitanje: ‘Šta fali novosadskim momcima?’

Moj kratak odgovor je bio: ‘Muda.’

Moj odgovor koji zahteva više od 140 karaktera… E, pa to je već malo komplikovanije.

Pazite, ovaj problem nije uočen samo na Novosađanima. Sigurno ima takvih bednika i na ostalim mestima, samo ja ću se ograničiti na grad u kom sam rođena i odrasla i u kojem sam najviše izlazila.

Isto tako, ne možemo generalizovati apsolutno sve Novosađane. Verujem da ima izuzetaka, ali su retki.

Šta im, dakle, fali?

Izađu dve ribe u grad. Skockane. Za trenutak ostavimo po strani šta se inače u Srbiji pretpostavlja pod skockane, nego zamislimo dve normalno skockane ribe. Znači ne spavale u solarijumu, ne bolno dugački veštački nokti u drečavim bojama, ne puder koji se naneo lopatom, ne tange koje vire iznad farmerica/suknje i definitivno ne haljine koje su u stvari malo duže majice.

I sad, one izađu, odaberu lokal, sednu i naruče piće. Ako je atmosfera/muzika odgovarajuća, možda i igraju. Zezaju se. Jedna zapazi tipa koji stoji/sedi/dubi na glavi nedaleko sa svojim drugovima. On zapazi nju. I oni počnu da se gledaju, smeškaju i sve kako to ide.

99% on njoj neće prići.

Recimo da na neke očigledne razloge otpada max 5% (da ima devojku ili ženu ili više njih, da mu se nije baš toliko svidela, da je gay, da mu religija ne dozvoljava zabavljanje pre braka i slično). Šta je onda sa ostatkom? Zašto savršeno normalan mladić koji je raspoložen i nema šta drugo pametno da radi ne priđe devojci kojoj naizgled ništa ne fali?

Kad sam pokušala da predočim ovaj fenomen mojim drugovima (novosađanima), oni uglavnom odgovaraju u stilu: ‘Ma beži bre, popio bih nogu i pre nego što bih prišao, sve ribe ovde samo jure novac.’

Što me je navelo da se okrenem ka ženskoj strani priče.

I shvatim. Koliko prolazi parova držeći se za ruke da ja ne znam da li je tip devojci tata ili deda ili momak. Da se moja komšinica (’88god) udala za 30 godina starijeg koji vozi džip, a sad će i njoj kupiti jedan. Iz ljubavi, sigurno. Da se devojke više ne okreću za zgodnim momcima nego za dobrim kolima.

Znači, zaključak priče je da su se devojke prokurčile i ne zanimaju ih momci koji ne nose zlatni rolex (u boljoj varijanti) ili s prsta debelu zlatnu kajlu (u goroj varijanti), a za uzvrat muški deo je odustao. I naravno da će odustati, jer šanse da naleti na neku ‘normalno skockanu’ iz ranije priče su… 1:50000 u Novom Sadu? Nek bude i  1:10000 i dalje je ravno nemogućem.

Kad je ovo sve tačno postalo ovako, ne znam. Znam sigurno da u vreme mojih roditelja nije bilo tako, barem ne po ćaletovim anegdotama kako su on i njegovi drugovi pravili pravu umetnost od saletanja devojaka. Da pripišemo i korene ovoga famoznim 90im, kad je i većina (ako ne i sve) ostalog otišlo u kurac?

Momci, poručujem da se više trudite. Ako je najgore što može da se desi da vas riba odbije, onda nemate šta ni da izgubite. Devojke, (jer pretpostavljam da bi samo ne-sponzoruše mogle da nabasaju na ovaj moj blog), valjda možemo samo da se nadamo najboljem.

Čekaj, a što ne može riba da priđe tipu?

Eh, da, toga kod mene nema. Ja sam u uverenju da su dame nežniji pol i samim tim da je njihovo da budu vijane, a ne da vijaju nekog. Ali to je priča za drugi put, kada ću objasniti zašto je dobro da muškarac misli da je pametniji, snažniji i uopšte nadmoćniji.

Advertisements

Tagged: , ,

§ 5 Responses to Mercedes

 • Siobhán says:

  Ne znam, čudna neka vremena došla. Ajde, razumem da se to oduvek gledalo, na ovaj ili onaj način… Mislim, ako nije gledala devojka, gledali su njeni. 🙂
  Ali ovo što se danas dešava, ne samo u NS, već svuda – to je strašno. Uporno forsiranje nekih naopakih vrednostnih kriterijuma… a što je najgore, niko ne vidi problem u tome, to se shvata kao nešto sasvim normalno… o.O

  • mililica says:

   Normalno. Jeste, normalno. Ali, posle jedne filozofske debate sa nekim likovima ‘sta je uopste normalno?’ prouzrokovane nelegalnim kolicinama cokolade i piva dosli smo do zakljucka da nema vajde. Sve je otislo u kurac. Ako nece brdo Muhamedu… Bogato cu se udati i bicu soccer mom. To mi je novi cilj u zivotu 😀

 • Iva says:

  Prigovor, ovo se dešava i u Beogradu. I svi momci hoće da šetaju lepojke, kao da je to sve na svetu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Mercedes at Plavooki Realizam.

meta

%d bloggers like this: